8 Eylül 2015 Salı

Kırcaali’de toplu sünnet merasimi düzenlendi

Bugün Kırcaali’de bölgeden yaklaşık 150 çocuk toplu sünnet edildi. Sünnet organizasyonu Kırcaali Bölge Müftülüğü tarafından İstanbul Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirildi. 
Sünnet töreninde Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Hüdayi Vakfı’nın Temsilcisi Şaban Büyükdere, sünnet ekibi ve cami görevlileri hazır bulundular. Sünnet açılış töreni Merkez Cami imamlarından Erdinç Hayrullah’ın okuduğu asrı şerifle başladı. 


Ardından diğer imam Avni Tahir ise tekbir ve Peygamber Efendimize (SAV) selatü selam getirdi. 
Program Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet’in günün anlam ve önemine binaen konuşmasıyla başladı. Hüdayi Vakfı’nın Temsilcisi Şaban Büyükdere, Kırcaali’de bu sünneti gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Özellikle de Hüdayi Vakfı adına, Osman Nuri Topbaş Hoca’nın selamlarını getirdiğini ifade etti. Müftülük tarafından Şaban Büyükdere’ye Hüdayi Vakfın temsilcisi olarak bir teşekkür plaketi sunuldu. Ardından Bulgaristan’da sünnet uzmanı olarak ün yapan Dr. Lütfi Ahmet, sünnet edilecek çocukların velilerine uyguladıkları ağrısız ve kanamasız sünnet yöntemi hakkında bilgi verdi, gerekli tavsiyelerde bulundu, almaları gereken ilaçlardan bahsetti. 
Törenin sonunda Beyhan Mehmet, sünnet merasiminin başarıyla sonuçlanması için dua etti, erkekliğe ilk adımını atan miniklere ise hayatlarında sağlık ve başarılar diledi. Ardından sünnete geçildi. 
Organizasyonla ilgili Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet gazetemize şunları söyledi: “Kırcaali Bölge Müftülüğü geleneksel hale getirdiği sünnetin bu sene de organizasyonunu sağlıyor. Şu an 113 çocuk listemizde kayıtlı, öğle saatlerine göre öngördüğümüz rakamla sünneti gerçekleştirmiş olacağız. Bu hizmetin gerçekleşmesini İstanbul Hüdayi Vakfı sağlıyor. Türkiye’nin hayır kurumlarından biri olan Hüdayi Vakfı’nın şu aşamada yaklaşık 60 ülkede hayır hizmetlerinde bulunuyor. Susuzlukla boğuşan Afrika’da su kuyuları açmak suretiyle, onun haricinde eğitime ihtiyacı olan ülkelerde eğitim müesseseleri inşa etmek suretiyle vs. hizmetler gerçekleştirerek, veren el ile alan el arasında bir köprü olmaya çalışıyor. Aynı husus bizim müftülüğümüz için de geçerli. Veren eli, alan elle buluşturmaya devam ediyoruz. Hayırların gerçekleşmesini Allah’ın izniyle sağlamaya çalışıyoruz. Allah’a sonsuz şükürler olsun ki, toplumumuz sünnet konusunda çok duyarlı. Sünnet tabii ki, terminoloji olarak bir taraftan erkek yavrularımızın belli bir yaşta özellikle üç yaşında olmaları daha da sağlıklıdır. Sünnet zaten Peygamber Efendimizin (SAV) yaşamıdır. Sünnet, daha şümullü olarak, dini bir terminoloji olarak fiili, takriri ve kavli sünnet olarak geçiyor. Kavli, Peygamber Efendimizin (SAV) sözleridir. Fiili, onun eylemleri, yaptıkları, aksiyonları. Takriri de yaşadığı dönem, asrı saadet dönemindeki sahabe efendilerimiz, Peygamber Efendimizi (SAV) gören ve inananların, bir şey söylemesi neticesinde Efendimizin de sükut etmesi neticesinde o olayı kabul ettiğini gösteren bir alamet olduğunu biz biliyoruz. Dolayısıyla sünnet, çocuklarımızı sünnet ettirmek suretiyle nebevi bir hayata açıldığımızı, Peygamber’in yolundan yürümeye hazır olduğumuzu biz bir manada ifade ediyoruz.
Onun yaşamı, onun ilkeleriyle hayatımızı düzenleyeceğimize dair bir manada söz veriyoruz. Bugün dinlerde farklı olaylar var. Bazı dinlerde vaftiz var vs. bizde ise bir manada dini şiarı konumuna sünnet olayı gelmiş. Bütün Peygamberler sünnetli doğmuşlardır ve bilhassa Hz. İbrahim Aleyhisselam dönemi sonrasında daha büyük bir hassasiyet olduğu söyleniyor. Bundan dolayı da Müslümanlar dışında bir de bugün Yahudilerin çocuklarını sünnet yaptırdığını biliyoruz. Son derece sağlıklı olduğunu, yani bunun bir sağlık boyutu var. Ama bir manada da ifade ettiğimiz gibi dinimizin ilkeleri arasında. Dinimiz zaten insan için faydalı olan şeyleri tavsiye ettiğini, onun zararına olan şeyleri de yasakladığını biliyoruz”. 

Bölge Müftülüğü tarafından sünnet edilen bütün çocuklara birer tesbih ve takke hediye edildi. 


Kaynak: Resmiye MÜMÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.