8 Mart 2016 Salı

Alpha Research Ajansı: ”Bugün seçim yapılsa, GERB-% 21, BSP-% 10,4, RB - %5,9 ve HÖH-% 4,9 oy alacak”

Alpha Research Sosyolojik Araştırma Ajansı’nın son araştırmasına göre iktidardaki Avrupa’nın Geleceği İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) kasım ayına kıyasla yüzde 3 oranında oy kaybediyor, fakat oyların yüzde 21.3 oranını alarak birinci parti olmaya devam ediyor. Oyların yüzde 10,4’ünü alan Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ondan iki misli uzak mesafesini koruyor. 
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi ile ilgili sonuçlar ilginç. HÖH, gerçek seçimlere kıyasla

sosyolojik araştırmalarda genelde daha düşük oy almasına rağmen bu bazda bile yüzde 6,8’den yüzde 4,9’e düşüş kaydediyor. Partinin oy kaybetmesi, taraftarlarının HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan ve HÖH Milletvekili Delyan Peevski’ye Türkiye’ye giriş yasağı konulduğuna ilişkin basında çıkan haberler sonucunda tereddüt içinde kalmalarını yansıtıyor. 
Reform Blok Koalisyonu da yüzde 5,9 oranı civarında küçük bir oy kaybı kaydediyor, fakat Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) partisinin koalisyondan ayrılıp, muhalefete geçmesine rağmen genellikle istikrarını koruyor. Olası bir seçimler yapıldığında Vatansever Cephesi ve ABV koalisyonları Meclisteki temsilliğini koruyabilecek, Ataka ve Tatyana Donçeva’nın başkanlığındaki 21 Hareketi Partisi ise seçim barajı sınırında kalacak. 
Araştırma sonuçlarına göre Bulgaristan’da halkın yüzde 58,6’sı, çeşitli alanlarda ilerleme kaydedilse de genel olarak yolsuzluğun arttığını, adaletin olmadığını ve bu durumdan toplumun zararına küçük grupların yararlandığını düşünüyor. 
Ankete katılan vatandaşların ancak yüzde 22’si bazı zorluklara rağmen yolsuzluğun ülkenin başarılı bir şekilde ekonomik kalkınmasına engel olmadığını düşünüyorlar. 
Eleştirel pozisyon, iktidardaki koalisyonun taraftarları arasında dahil tüm sosyal ve demografik gruplarda öne çıkıyor. Ankete katılan her ikinci kişi, kanunun üstünlüğü kabul edilseydi, yolsuzluk ve onu koruyanlar olmasaydı, kendisinin daha iyi bir hayatı olacağı kanaatindedir. 
Bulgaristan’da kamuoyu, yolsuzlukla mücadelede olumlu sonuçlar elde edilmemesinden üst dereceli hakimleri, savcıları ve devlet yöneticilerini sorumlu tutuyor. Vatandaşların yüzde 62,2’si, yüksek düzeyde yolsuzluğun gizlenmesinden dolayı yargıda yaşanan ciddi sorunların yargı sisteminin üst düzeyinde bulunduklarını düşünüyorlar. 
Hükümetin faaliyetine verilen olumlu notlar 2015 yılının sonunda yüzde 24’ten Mart’ın başında yüzde 20’ye kadar düşüyor. Hükümetin çalışmalarına yönelik eleştirilerde de yüzde 42’den yüzde 46’ya çıkan hafif bir artış gözleniyor. 
Başbakan Boyko Borisov’un yürüttüğü politikaları onaylayan vatandaşlar yüzde 38’den yüzde 33’e düşüyor, onaylamayanlar ise yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkıyor. 
Bakanların çalışmalarına verilen notlarda da benzeri bir eğilim gözleniyor. Bakanların çoğunun faaliyet endeksi olumsuz. Geleneksel olarak bakanlar sıralamasında ilk üç yerde Bölge Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Lilyana Pavlova, AB Kaynaklarının Yönetiminden Sorumlu Bakan Tomislav Donçev ve Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı İvaylo Kalfin bulunuyorlar. 


Kaynak: Kırcaali Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.