1 Şubat 2016 Pazartesi

Cumhurbaşkanı Plevneliev İtalya ziyaretinde Bulgaristan’ın Schengen’le ilgili görüşüne vurgu yaptı

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in İtalya’yı ziyareti, çalışma ziyareti niteliğinde olsa da göç krizi, Schengen alanı ve terör gibi gündemin ön sıralarında yer alan konularda yoğun görüş teatisine meydan sağladı. İkili ilişkileri aşan bu konuların yanında Bulgaristan ve İtalya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler de değerlendirildi.
Ziyaretin formal vesilesi, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in “Dinlerarasındaki barış diyaloğunda köktencilik ve aşırılığın meydan

okumaları” konulu uluslarası foruma katılımı
oldu. “Nizami Ganjavi” Merkezi ve İtalya Global Diyalog derneği tarafından düzenlenen forumda Rosen Plevneliev temel konuşmacılardan biri oldu. “Hoşgörü, köktencilik ve aşırılığın meydan okumaları karşısında gerçek gücümüzdür” diyen Cumhurbaşkanı, Birleşik Avrupa’nın koruma arayan göçmenlerle dayanışma alanı olmakla birlikte net kuralların ve paylaşılan değerlerin alanı da olduğunu vurguladı.
Göçmen krizi konusu, Rosen Plevneliev’in İtalya Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin de esas konusu oldu. İki cumhurbaşkanı, AB’nin mültecilerin entegrasyonu ve iade edilmesi konusunda ortak tutum izlemesi gerektiği görüşünde birleştiler. Plevneliev, durum böyle olunca ekonomik göçmenlerin ülkelerine iadesine başlanmasının kaçınılmaz olduğunu öne sürerken Mattarela, bu bağlamda birlik üyesi ayrı ayrı ülkelerin sınırlarını kapatmaları değil, AB’nin dış sınırların kontrolüne yatırım yapması gerektiğini vurguladı.
İkili ilişkilere gelince iki cumhurbaşkanı, İtalya’nın ülkemizde 10 en büyük yatırımcıdan biri olduğuna dikkat çekti. 196-2014 döneminde bu yatırımlar 1,5 milyar avroya ulaştı. Plevneliev, ikili ticaretin sürekli artmakta olup 4,0 milyar avroyu ve bu hususun İtalya’yı AB ülkeleri içinde Almanya’dan sonra Bulgaristan’ın ikinci en büyük ticaret ortağı durumuna getirdiğini kaydetti.
Rosen Plevneliev’in İtalyan basınının Şimşek Tanrısı olarak tanımlanabilecek “Corriere della Sera” gazetesine demeç vermesi de anlamlıdır. Plevneliev, Schengen anlaşmasını savunurken biraz ihtiraslı konuştu: “Schengen her Avrupalı’nın bütün Avrupa’da pasaportsuz seyahat edebilmek şeklindeki hayalidir” sözlerini kullandı cumhurbaşkanı. Sözlerine göre Schengen alanı AB’nin en iyi sonuçlarından biridir, mahiyetimiz konusunda belirleyici bir köşe taşıdır ve biz bu mahiyetimize şüphe getirmemeliyiz.


Kaynak: bnr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.