6 Ocak 2016 Çarşamba

Kirkovo Belediye Başkanı Şinasi Süleymanov: “Yunan yatırımcıları Podkova’da tütün işleme tesisi kuracak”

2003 yılından geçen yıl ekim ayında gerçekleştirilen Yerel Seçimlere kadar üç dönem Kirkovo Meclis Başkanı görevinde bulunan Şinasi Süleymanov, bölgede diğer İlçe Belediye Başkanlarını çok iyi tanıyor ve sorunları da çok iyi biliyor. 43 yaşındaki Şinasi Süleymanov, ilk önce Plovdiv (Filibe) Üniversitesi Kırcaali Şubesinde Fizik ve Matematik Bölümünden mezun oldu. Daha sonra Veliko Tırnovo Üniversitesinde Finans üzerine yüksek lisans yaptı. Kariyerinin başında bir dönem köy muhtarlığının yanı sıra okul müdürlüğü de yaptı. Evli olup, şu anda üniversitede Bilişim Teknolojileri okuyan bir kız
babasıdır. 
-Sayın Süleymanov, Kirkovo İlçesi ülkenin bir tarım bölgesinde bulunuyor. Yıllar öncesinde en büyük tütün üreticisiydi. Bu sektörün gelişmesi için gelecek yıllarda hangi yönde çabalar sarf edeceksiniz? 
-Bizim ilçede tarıma yatırımlar önemli. Çabalarımız öncelikli olarak örneğin Benkovski (Killi), Mıglene gibi köylerin bulunduğu bölgelerde sulama sistemleri oluşturulmasına yönelik olacak. 20-30 yıllık eski baraj göllerinin balçıklardan temizlenmesi gerekiyor. Yeni baraj gölleri de inşa etmeyi düşünüyoruz. Sulama olmaksızın tarım gelişemez. Artık pek çok çiftçi, kırmızı biber yetiştiriciliğine yöneldi. Kirkovo’da üretilen kırmızı biber ülkede marka haline gelmiş durumda, ancak sulama yapılmazsa iyi bir rekolte elde edilmesi ve ürünün yüksek kalitede olması zor olacak. 
-Kirkovo İlçesinde de en büyük sorunlardan biri işsizlik. Yatırımlar celbetmek için ne gibi fikirleriniz var?
- En önemli önceliklerimiz arasında iyi bir ekonomik ortam oluşturulması bulunuyor. Hatırlatmak isterim ki, Yunan yatırımcıları tütün işleme tesisi kurmak istedikleri Podkova (Nalbantlar) köyünde 30 dekar bir arazi satın aldılar. Bir ay önce buraya son gelişleri sırasında ilkbaharda tesis inşaatına başlayacaklarına dair kanaat getirdiler. Başka alanlarda da yatırım yapmak isteyen firmalar mevcut. Şu aşamada bu konuda daha başka bir şey söyleyemeyeceğim, sadece söz konusu firmaların Filibe, Yunanistan’ın İskeçe ve Türkiye’nin İzmir şehirlerinden olduklarını söyleyebilirim. 
- Bulgaristan ile Yunanistan doğal gaz ara bağlantı projesi kapsamında inşa edilecek boru hattının Yunanistan’dan sizin ilçeniz üzerinden Bulgaristan’a uzanmasının ne gibi etkisi olacak? 
- Doğal gaz boru hattının Yunanistan’dan Kirkovo İlçesi üzerinden ülkeye uzanması yeni yatırımcılar celbetmemiz için bir fırsat. Artık böyle yatırımcılar var, bir kısmı otel, SPA merkezleri için yatırım yapmak istiyor. Üstelik büyük okulların doğal gazlı ısıtma sistemleri ile ısıtılmasına geçilecek. 
-Gelecek yıllarda ilçenin gelişmesi için başka ne yapmayı düşünüyorsunuz?
-İki yıldır Kirkovo, tüm Güneydoğu Avrupa ülkelerinin Ege Denizi bölgesine açılan kapısı oldu. Bu zaman içerisinde birçok benzin istasyonu ve oteller kuruldu, yenilerinin kurulması için araziler alındı. Özellikle yaz aylarında Kirkovo İlçesinden çok sayıda turist geçiyor. Bölgenin cazip bir turizm destinasyonu haline gelmesini arzu ediyoruz. Yunanistan’da deniz sahilleri buradan ancak 40 km mesafede bulunuyor. Son aylarda sabah sahile gidip, akşamleyin Kirkovo’da otellerde kalan turistlerin sayısı giderek artıyor. Bir saatten az bir zamanda misafirler Zlatograd (Darıdere), Perperikon Ortaçağ Kale Kompleksi ve Tatul köyüne yakın Orfeyus’un Tapınağı gibi turistik yerlere gidebiliyorlar. Bizim ilçemizde de Trak tapınak yerleri mevcut. Yedikızlar Camisi, Podkova köyünde bulunuyor. Bütün bu yerler din turizminin gelişmesine olanaklar sunuyor. Komşu Yunanistan ve Türkiye tarafından bu dini mekanlara gösterilen ilginin arttığı gözleniyor. 
-Eğitim ve spor alanlarında ne yapılmasını öngörüyorsunuz?
-Öğretmen olarak kariyerine başlayan biri olarak eğitimle ilgili sorunları iyi bilirim. Öğrencilerin modern okullara sahip olmaları için eğitim kurumu ve anaokulu binalarında enerji verimliliğinin arttırılmasına ilişkin projelere devam edeceğiz. Son yıllarda spor tesislerin onarımına oldukça yatırım yapılıp, 8 tane suni çim halı saha inşa edilmesine rağmen bu yönde faaliyetler devam edecek. 
Yönetim programımızda daha büyük yerleşim yerlerinin bayındırılmasına vurgu yapılıyor. Örneğin, Benkovski köyünde sokak asfalt çalışmaları, Kirkovo’da ise özellikle aktif turizm sezonunda Yunanistan ve yurdun içinden gelen araç trafiğinin artmasından doğan sorunları çözmek üzere 100 araç kapasiteli otopark inşaatına başlıyoruz. 
-Belediye Başkanı olarak göreve başladığınızda ilk önce neler yaptınız?
-İlk ödevlerimden biri kışa hazırlık çalışmaları yapılması oldu, çünkü bu yıl mart ayında yaşanan kar felaketini unutmadık ve onunla ilgili deneyime de sahibiz. Bu yüzden önlem alınması gerekiyordu. Bu konuda okul müdürleriyle görüşmeler yapıldı, ilave kaynak dağıtımı yapıldı. Kirkovo İlçesinde seçimlerden sonra 27 yeni muhtarlıklar oluşturuldu, onların bakımı bütçeyi zorlayacak, yeni muhtarların eğitimden geçmeleri şart, normal çalışma koşulları yaratılması gerekiyor. Bütün bunlar da ek kaynağa mal olacak. 
2014-2020 yeni program döneminde başvuruda bulunmak üzere yeni fikir projeleri üretmeye devam edeceğiz. Toplam maliyeti 30 milyon levaya ulaşan hazır projelerin de güncellenmesini isteyeceğiz. 
-İşinizde ve birlikte çalıştığınız ekip ve insanlarla ilişkilerinizde temel prensibiniz nedir?
-Güven ve sorumluluk. Eğer bana güvenirlerse, ben meslektaşlarıma bu güvenin karşılığını iki kat fazla vereceğim. 
Armut, elma, şeftali gibi meyve ağacı yetiştiriciliğini yapmayı seviyorum. Başka birinin bahçede ağaçlarla ilgilenmesine izin vermiyorum, hatta uzun yıllardır ağaç yetiştiriciliği yapmış birilerine bile tavsiyelerde bulunuyorum. Kitap okumayı seviyorum, fakat buna pek zamanım kalmıyor. 
Rodop Dağları mineraller açısından zengin, akik ve yeşim gibi yarı değerli taşlar topluyorum, zengin bir koleksiyona sahibim, taş parlatma makinem de var. Fakat hiçbir zaman taş satmış değilim, hatta koleksiyonumda yer alan yarı değerli taşlardan hediye etmekten kaçınıyorum. Güzel müziği, bana enerji veren güzel doğamızla iç içe olmayı seviyorum. 


Kaynak: kmeta.bg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.