27 Temmuz 2015 Pazartesi

9. Balkan Türk Folklor ve Şiir Festivalinin muhteşem açılışı yapıldı



Bugün Kırcaali’de yüzlerce vatandaşın büyük bir ilgiyle izlediği muhteşem bir konserle 9. Balkan Türk Folklor ve Şiir Festivalinin açılışı yapıldı. İki yılda bir düzenlenen festival Kırcaali Ömer Lütfi Türk Kültür Derneği, Türk Kültür ve Sanat Derneği /TÜRKSAD/ Kırcaali, Momçilgrad (Mestanlı), Ardino (Eğridere), Cebel (Şeyh Cuma), Krumovgrad (Koşukavak), Kirkovo (Kızılağaç) ve Çernooçene (Yeni Pazar) belediyeleri tarafından desteklenmektedir.
Bu yılki festivale Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Romanya’dan altı Türk Folklor Ekibi katılıyor. 

Sunuculuğunu tiyatro oyuncusu Yakup Yakup ve Türkçe Öğretmeni Habibe Halibram organizatörler adına Bulgar ve Türk Dilinde tüm katılımcıları selamlayarak, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis’i temsilen açılışı Belediye Başkan Yardımcısı Elisaveta Kehayova yaptı. Sayın Kehayova tüm katılımcıları selamlarken festivale başarılar diledi. Belediye Başkan Yardımcısı, bu yılki Türk Balkan Folklor Festivalinin katılımcıların büyük ilgisini uyandırdığını, beşten fazla Balkan ülkesinden katılımcı grupların festival programında dans ve müzik gösterileri sunacağını ve ayrıca bu yıl ilk defa festival kapsamında Balkan Türk Şiir Gecesi düzenleneceğini belirtti. Bu akşam Ömer Lütfi Kültür Derneği salonunda saat 18.00’da Kırcaaliler Balkanların en iyi şairleriyle buluşma imkanı bulacaklarını kaydetti. Şiir Gecesine tüm Kırcaalileri davet eden Kehayova, katılımcıların unutulmaz anlar yaşamalarını diledi. Belediye Başkan Yardımcısı, festivalin organizatörlerine ve destekte bulunan Kırcaali ilinden yedi belediye, vakıf ve derneklere teşekkürlerini sundu. Tüm katılımcılara başarılar, neşeli anlar, yeni dostluklar ve sevgi diledi. Kehayova, “Hoşgörü ve dostluk mesajını ileteceklerine inanıyorum. Bu festivalin verdiği mesaj da hoşgörü” dedi. 
Açılıştan sonra katılımcı gruplar kısa bir program sundular. Sahneye ilk olarak Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği Kırcaali Türk Folklor Ekibi çıktı, bir Rumeli halkoyunu sundu. Ardından sırasıyla sahne alan Romanya’dan Mecidiye “Karasu” Tatar Türkleri Folklor Grubu, Bursa Hamzabey Muradiye Rumeli Derneği Folklor Ekibi, Makedonya’dan Valandovo Gotse Delçev Folklor Grubu ve Bahar Kültür Gençlik Sanat Derneği Türk Folklor Ekibi sundukları birbirinden güzel halkoyunlarıyla seyircilerin gönlünü kazandılar. Yunanistan’dan katılan Gümülcine Türk Gençler Birliği Folklor Ekibi’nin Kırcaali’ye henüz gelebildiği için açılış programında yer alamadı, ancak diğer ilçelerde gösterileri devam edeceği açıklandı. 
Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü ve Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet’e bir resim hediye etti. Kalabalığa seslenen Müzekki Ahmet, “Batı Trakya’daki kardeşlerimiz yoğun programdan dolayı açılışa yetişemediler, ancak inşallah bugünden itibaren Kırcaali ilindeki diğer ilçelerde sunulacak konserlerde yer alacaklar. 29 Temmuz’da Çarşamba saat 19.30’da gala konserinde yine burada hep beraber olacağız. Hepinizi gala konserinde sunulacak güzel programa davet ediyorum. Ömer Lütfi Kültür Derneği adına Koray Bey’e bu güzel tablo için teşekkür ediyorum” dedi.
Bugün açılışı yapılan Balkan Türk Folklor ve Şiir Festivali öğleden sonra Cebel’de saat 13.00’da 19 Mayıs Meydanı’nda, Krumovgrad’da şehir merkezinde saat 17.30’da ve Mestanlı merkezinde saat 19,30'da düzenlenen gösterilerle ve bu akşam Ömer Lütfi Kültür Derneği salonunda Balkan Türk Şiir Gecesi ile devam edecek. 
Festival kapsamında yarın 10.00’da Momçilgrad’da merkez meydanında, saat 12.30’da Benkovski (Killi) köy meydanında ve Ardino’da saat 19.00’da Rodopska İskra Kültür Evi önünde, çarşamba ise saat 10.00’da Çernooçene’de Belediye önünde konser programları sunulacak. Aynı gün 29 Temmuz 2015 tarihinde saat 19.30’da Kırcaali Merkez Parkında sunulacak gala konserde Kırcaaliler, Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan, Makedonya ve Romanya’dan katılımcı grupların en iyi gösterilerini izleme fırsatı bulacaklar. 


Kaynak: Resmiye MÜMÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.